Nyheter

Här kan du läsa lite mer om vad som händer i SPELRUM och även kortare referat om konserterna som har varit. De nyaste inläggen kommer först. /Anne Pettersson

2019-05-25

Musikkonservatoriets elever intog Dalarnas museum och en virvelvind av nykomponerad kammarmusik yrde genom museets, väggar innan allt bara tog slut och eleverna försvann iväg till Gotland och musikfestivalen Ljudvågor. Spelrum är väldigt tacksamma för att Musikkonservatoriet vill forsätta att ha sin pre-konsert i Falun, så vi får en chans att ta del av morgondagens kompositioner.

Nu tar Spelrum sommaruppehåll men passa på att besöka andra spelplatser i sommar och lyssna på kammarmusik som till exempel Alfvéngården utanför Leksand. 

I höst startar vi med första konserten den 17 september då Thomas och Anita Agnas gästar Spelrum med ett spännande mix där accordeon och klarinett är två av ingridienserna.

 

2019-04-15

De blev en riktigt mysig konsert med pianisten Bengt Forsberg. Programmet innehöll en hel del okända men naturligtvis flera mer bekanta pianostycken. Bengt berättade en del om musiken mellan styckena och hade själv lagt till "promenader" som länkade samman vissa verk i form av Mussorgijs "Promenad" från hans komposition "Tavlor på en utställning" - mycket finurligt!

Tiden rusar iväg och snart är sköna maj här med knopp o håret och ungdomar på scenen! Musikkonservatoriet bjuder på nykomponerad musik enligt den fina traditionen sedan några år tillbaka. Den 14 maj är du välkommen att vara en av de första som får höra dessa alster!

2019-04-09

För en dryg månad sedan den 5 mars fylldes foajén på Dalarnas museum av solvarma toner från sydamerika och Trio BandArcos musik; Jens Lundberg på bandoneon tillsammans med Daniel Frankel, violin och Emma Nyberg, kontrabas - drog med publiken i tangons virvlande och suggestiva melodier i underfundiga arrangemang. Härligt!

Under hösten och vintern har vår publik kunnat skicka in önskningar på piano-musik som vi sedan har sänt vidare till pianisten Bengt Forsberg och ikväll är det dags! Nu kommer han till Falun och Spelrum och han har satt ihop ett program av många önskningar. Det blir en överraskning för oss alla vad han har valt ut, kanske kommer just ditt bidrag med på konserten - kom och lyssna på en fantastisk pianist kl 19.00 i Dalarnas museums foajé!

 

2018-11-17

Nu har vi haft vår sista konsert för 2018 och gruppen Kristall har upplyst oss hur många fina kvinnliga tonsättare som har skrivit spännande kammarmusik! Dessutom besökte Karin Wiberg och Lisa Fröberg Musikkonservatoriet och berättade om hur de har lyckats hitta dessa bortglömda verk. Det ligger mycket arbete bakom ett sådant program och inte bara övning utan även efterforskning på hög nivå!

Nu tar vi ett juluppehåll och återkommer 2019 med fler fantastiska konserter. Glöm inte bort att skicka in förslag på pianomusik som du vill höra bengt forsberg spela på Önskekonserten den 9 april! Skicka ett mejl till info@spelrum.se med din favoritmusik. Vi kommer att lotta ut en skiva både på den konserten och på konserten den 5 mars. Bjud med en vän nästa gång så blir vi fler som får njuta av Trio BandArco med het tango på bandoneon, violin och kontrabas.

2018-10-07

Två superfina konserter har vi redan hunnit med den här hösten och en återstår den 6 november innan vi byter till 2019. I november kommer en trio som bjuder på ett program med musik som kanske har hamnat lite i skymundan. Kristall består av violinisten Karin Wiberg och sångerskan Lisa Fröberg och med sig har de denna gång pianisten Karin Haglund. Det blir fokus på kvinnliga tonsättare, spännande livsöden och en resa genom tid och rum.

Ung & lovande-duon Magnus Holmander och Irina Serotyuk visade upp ett fantastisk samspel och stor spelskicklighet och musikalitet! Dessutom en härlig publikkontakt och generositet som man sällan får uppleva, kanske lite beroende på att de spelade hela sitt program utan noter.

Septemberkonserten var en resa i musikhistorien tillbaka till renässansen och en helt annan värld än den informationsstinna och fragmentariska värld vi lever i idag. Med känsloladdat, stämningsfullt och romantiskt uttryck, förflyttade Ruby Hughes och Jonas Nordgren oss med underbar sång och spel på ärkeluta och teorb.

En påminnelse om Önskekonserten den 9 april med Bengt Forsberg och att du kan önska pianomusik från alla tidsepoker resten av 2018 och fram till och med februari månad.

2018-09-04

En lång varm sommar har passerat och september har anlänt. Det är fortfarande ganska varmt men löven börjar bli gula och man längtar efter att ta del av höstens spännande program. SPELRUM öppnar säsongen i renässansans tecken. Vår första konsert är redan den 11 september och du är välkommen till Dalarnas museum kl 19.00 om du vill lyssna till italiensk musik komponerad av kvinnliga kompositörer. Sångtexterna handlar också om kvinnogestalter i historien. Den walesiska sopranen Ruby Hughes tar med sig lutenisten Jonas Nordberg på en dramtisk resa i känslornas dramatiska värld där även de engelska kompositörerna Purcell och Bennet får följa med.

Kom ihåg att fundera ut något bra pianostycke som du kan lämna i vår önskelåda eller skicka till oss på info@pelrum.se

Den 9 april kommer det bli en önskekonsert med världspianisten Bengt Forsberg och då kanske han spelar just din önskemusik!

 

2018-04-29

Nu har det redan blivit vår och snart är det dags för vår avslutande konsert för det här spelåret! Det är nästan så att vi själva inte riktigt hinner med. Sammanfattningesvis så har vi haft två fina konserter; den 13 februari samarbetet med Falu Folk och dans då vi hade besök av Emma Härdelin på sång, Lisa Eriksson Långbacka på accordeon och Kristin West på blockflöjter. Det kom en hel del nya till museet och lyssnade då, vilket var väldigt roligt. Vi fick höra både barockmusik och folkmusik i en spännande blandning.

Den 10 april kom den Skånebaserade ensemblen Scania Consort och de samarbetade med de för musikintresserade i Dalarna, välrenomerade sångerskan Maria Keohane. Fredrik From på violin, Judith-Maria Blomsterberg på cello och Fredrik Bock på ärkeluta bjöd tiillsammans med Maria på ett program med svängig och stämningsfull barockmusik, både av välkända kompositörer och mindre kända. En fantastisk musikupplevelse med ett musicerande på hög nivå!

 

2017-12-18
Sedan december 2017 är vi en del av projektet Ny(A)modigheter varigenom MAIS – Musikarrangörer i Samverkan - ger stöd till konsertidéer som breddar utbudet och tillgängligheten av levande musik.

 

2017-11-16

Vilken härlig musikhistorisk konsert vi har haft! Med musik som spände från 1100-1200-talet och fram till mitten av 1700-talet, annorlunda instrument och klanger från länge sedan. Fantastiskt att få följa med på denna musikaliska resa med Emelie Roos och Dohyo Sol och att få drömma sig bort för en stund!

Nästa konsert blir inte förrän tisdag den 13 februari och då bjuder vi in även folkmusikintresserade att komma och lyssna på de musikaliska beröringspunkterna mellan barockens vindlingar och folkmusikens nordiska tonalitet. Då kommer nämligen tre damer; Emma Härdelin, sång, tillsammans med blockflöjtisten Kristine West och accordeonisten Lisa Eriksson Långbacka. Vem bjuder du med dig till denna spännande upplevelse?

 

2017-10-27 

Nu är säsongen 2017/2018 igång! Stockholm Chamber Brass med Lars Karlin på trombon inledde med ett gediget program där de blandde gammal musik med nyskriven, stor orkestermusik arrangerad för brassensemble och även musik och berättande i en spännande kombination. 

Oktoberkonserten kom plötsligt och om Lars Karlin var den som fick representera Musikkonservatoriet som fd elev så kunde både Henrik Berg och Emelie Hörnlund stoltsera med att ha varit elever vid samma skola. Musikkonservatoriet firar 50-årsjubileum i år och Spelrum firar med att vid varje konsert ha med minst en fd elev från denna fina musikinstutition. Henrik och Emelie svepte in publiken i ett romantiskt skimmer med musik av svenska och engelska kompositörer.

Snart är novemberkonserten här och den 14 november bjuder vi in skåningarna Duo SolRoos!

2017-05-27

Så har plötsligt ett spelår gått och vi har kunnat njuta av de sista tonerna som kom från de ambitiösa eleverna på Musikkonservatoriet i Falun. De presenterade några av de verk som tonsättareleverna på Gotland har skrivit till de ensemblekonstellationer som finns på Musikkonservatoriet det här året. Det var ett ganska varierat utbud i längd på verken och skiftande karaktär; en del ganska lågmälda stämningar men också komplexa kompositioner och även lite humoristiska grepp. Slagverkaren fick till och med knapra på ett taco-skal!

Nu lägger vi sista handen på arbetet med kommande spelårs program där vi får bekannta oss närmare med Musikkonservatoriet som firar 50 år och några av dem som har startat sin musikerkarriär där. Tills dess önskar vi alla en riktigt fin sommar med många konsertupplevelser!

 2017-04-13 

Vi har haft celebert besök av Giovannikvartetten och countertenoren Daniel Carlsson. De bjöd på ett spännande och annorlunda prgram men musik av kvinnliga tonsättare från barocket epok, kryddat med kostymer, agerande och berättande. En välfylld salong gladde både artister och arrangörer!

Tiden rusar iväg och om inte alltför länge är det dags för säsongens avslutande konsert med Musikkonservatoriets elever och då vankas det som traditionen bjuder rykande nyskriven musik av tonsättareleverna på Gotland. Det blir den 16 maj, vi ses då!

2017-02-26

Den 7 februari fick vi uppleva en konsert som gav mycket för själen. En mycket samspelt duo bestående av paret Johannes Möller och Laura Fraticelli stod för inte bara perfektion utan också känslomässig generositet. Johannes egna kompositioner var små pärlor som glittrade tillsammans med österrikisk romantik av Johann Kaspar Mertz. Trevlig och välformulerade presentationer av styckena och därtill ett välfylld CD-bord gjorde kvällen till en minnesvärd sådan.

Nästa konsert blir den 4 april och då kommer barocken till Dalarnas museum i form av Giovannikvartetten tillsammans med countertenoren Daniel Carlsson. Välkomna!

2017-01-15

Nu har det redan blivit nytt år och vi har haft den sista konserten för 2016 då vi hade besök av två unga fantastiska musiker; pianisten Ida Andersson ursprungligen från Åland och cellisten Peter Hudler från Österrike. Ida har varit elev vid Musikkonservatoriet i Falun.

Nu blickar vi framåt och den 7 februari är det dags för ytterligare en duo, denna gång två gittarrister; Johannes Möller och Laura Fraticelli. Vi kan utlova argentiskt och tango men även egna kompositioner så det ska bli riktigt spännande! Sprid detta till alla som vill höra riktigt skickliga gittarrister. Det blir fikaservering i pausen av elever från Kulturskolan i Falun. Kolla in vad som gäller vid biljettköp under Kontakt, Priser längst upp på sidan och hjärligt välkomna till Dalarnas Museum den 7 februari kl 19.00!

2016-10-17

En högtidsstund för kammarmusikvänner blev det när Anna Hallenberg, mezzosopran och Mats Widlund, pianist gästade Falun och Spelrum den 4 oktober. De bjöd på svenska pärlor innan paus; Ture Rangströms "Fem dikter" med texter av Bo Bergman, Wilhelm Stenhammars tonsättningar av fyra dikter av Bergman och "Hjärtats sånger" av Gunnar de Frumerie där Per Lagerkvist står för texterna. Efter paus framförde de fyra lieder av Johannes Brahms och Richard Strauss. Närmare 100 personer kom för att höra de här världsartisterna och jag tror att de flesta njöt i fulla drag av konserten.

Den 22 november får vi stifta bekantskap med en för Spelrum-publiken ny duo; Ida Andersson, piano och Peter Hudler, cello. Det blir ett spännande möte med två unga musiker som vågar utmana och samtidigt bjuda in lyssnaren. Välkomna!

2016-09-20 

Vi tog emot GONG den 6 september och de levererade ett fullspäckat program med både symfonisk musik omskriven för slagverksensemble och rykande färsk musik komponerad av ensemblens medlemmar! Mycket uppfriskande och uppskattad konsert som ca 70 personer kom för att ta del av.

Nästa konsert blir redan den 4 oktober och då får vi besök av en världsartist i sång! Ann Hallenberg har nyligen fått fantastiskt fina recensioner i samband med Östersjöfestivalen. Hon har även rönt framgång med konserter där hon framförde repertoar från operans glansdagar då castratsångarna var i farten. Jag uppmanar alla att boka in det datumet och det går även att förboka biljetter till den konserten för vi tror att det kommer bli riktigt många som vill komma och lyssna då! 

Om du vill kan du försäkra dig om att få en plats till konserten med Ann Hallenberg och Mats Widlund. Vi har 40 biljetter som går att förboka. För att boka biljett, ring 073-390 44 25. Biljettkassan öppnar kl. 18.00. Dina biljetter hämtar du ut och betalar senast 18.30 på Dalarnas museum, därefter släpps de till försäljning. Du får en reserverad plats i salongen. Förbokning gäller även dem som har abonnemang (biljetthäfte) som vill garantera en plats på konserten.

 

2016-08-22

Välkommen till en ny säsong med SPELRUM Faluns kammarmusikförening!

I år kommer vi att presentera ett riktigt spännande program och vi börjar med vinnarna i tävlingen Ung och lovande 2015 nämligen slagverksensemblen GONG! De kommer redan den 6 september så skriv in det i din kalender så du inte missar detta unika tillfälle att höra fyra stycken unga slagverkare som alla har studerat vid Musikkonservatoriet i Falun. Notera också att du som är medlem är hjärtligt välkommen att delta vid vårt trevliga årsmöte efter konserten. Välkommen den 6 september kl 19.00!

 

2016-05-29

Helt plötsligt är ett spelår till ända och Spelrum har haft sin sista konsert för säsongen, som traditionsenligt var Musikkonservatoriets elever och programmet med helt nykomponerad musik av elever från tonsättarskolan på Gotland. Vi är så imponerade av både tonsättare och interpreter!  6 stycken fick vi njuta av den 17 maj och nästan dubbelt så många var skörden från Gotland! Vi hoppas att det gick väl för de unga musikerna på kammarmusikfestivalen Ljudvågor 18-21 maj. Musiken var av mycket olika karaktär och influenser från både filmmusik, folkmusik, konstmusik och abstrakt musik fanns representerad.

Nu tar SPELRUM sammaruppehåll. Vi har just korrekturläst nästa års program och jag kan lova att det blir mycket intressant och hörvärt! Vi startar med slagverksensemblen GONG som fick 2015 pris "Ung och lovade", de kommer den 6 september. Efter den konserten är alla som är intresserade av vår verksamhet välkomna på ett trevligt årsmöte. I oktober kommer ingen mindre än "la divina - den guddomliga" Ann Hallenberg som tillsammans med pianisten Mats Widlund framför ett program med fantastisk vokalmusik!

Håll utkik efter SPELRUMs program från och med augusti, både i pappersformat och på webben! Vi ses och hörs!

 

2016-05-01

Den 12 april gästades Spelrum av två unga och långväga musiker; Isabelle Bania, violin och Kenji Miura, piano. De presenterade ett imponerande program innehållande fyra sonater av Mozart, Elgar, Ravel och Fauré. dessutom fick publiken höre en av Tor Aulin "Aquareller" som extranummer! De förde in musikaliska vindar från Europa och musicerade med gott självförtroende och musikalitet. Isabelle hade inte varit tillbaka i Falun sedan hon avslutade sina studier vid Musikkonservatoriet för 10 år sedan. 2015 tog hon examen efter avslutade studier vid Universität der Künste. 

Nästa konsert blir den traditionella konserten med Musikkonservatoriets elever som framför nyskriven musik av studenter vid tonsättarskolan på Gotland. Det ska bli väldigt spännande att höra vad de har komponerat och hur de unga musiekrna tar sig an de olika verken. 17 maj kl 19.00 på Dalarnas Museum och då är det som vanligt fri entré på den konserten.

 

2016-03-02 

För första gången på många år fick SPELRUM ställa in en konsert! Så är det i influensa-tider men Clara tillfrisknade snabbt och konserten kunde genomföras endast en vecka senare. Det kom ganska många och lyssnade trots allt och Clara och Lotta genomförde en fin konsert med ett njutbart program alltifrån opera-arior utan sång till irländsk folkmusik. Vi fortsatte med att uppmärksamma det positiva med att vara medlem i SPELRUM. En lycklig publik och medlem fick välja en CD ur vårt arkiv. Windband från Kulturskolan sålde hembakt och det var så lämpligt att det var just klarinett-stämman som tog hand om försäljning och bakning den här gången!

Nästa konsert blir 12 april hoppas vi och då kommer långväga gäster från norra Europa; Isabelle Bania, violin och Kenji Miura, piano. Isabelle är ännu en i raden som tillbringat sina tidiga studie-år vid Musikkonservatoriet i Falun. 

 

2016-02-03

Inför konserten den 16 februari har vi infört möjligheten att betala med SWISH till 073 507 6996 (vår kassör David Cluer). Betalar du entréavgift eller abonnemang i förväg måste du dock höra av dig med namn och kontaktuppgift till honom på dcluer@bahnhof.se - då lägger han undan biljetter i kassan och vi minskar kontanthanteringen på museet. Du kan förstås även betala med SWISH på plats.

 

2015-11-22

Scandinavian Guitar Duo gästade Spelrum den 13 oktober med ett mycket varierande program. Två mycket samspelta gitarrister Per Pålsson och Jesper Sivebaek, spelade arrangemang som original var skrivna för stor symfoniorkester men också originalmusik för gitarr ibland omarrangerad från en gitarrstämma till två. Stora kontraster i dynamik och uttryck vilket är imponerande när det kommer från två gitarrer!

Den 3 november hade vi höstens sista konsert med Dos Fueyes. Publiken fyllde museets foajé och det var både välbekannta ansikten men också nya. Accordeon och bandoneon lockade andra än den vanliga kammarmusik-lyssnaren. Musiken var medryckande men också stämningfull och den som hade kommit för att lyssna på Astor Piazzollas tango-inspirerande kompositioner blev inte besviken.

Efter juluppehållet återkommer vi den 16 februari med musik för harpa och klarinett. Välkomna då!

God Jul!

 

2015-09-01

Välkommen till en ny säsong med SPELRUM!

Nu har vi i styrelsen just hämtat rykande färska program med årets konserter! Det ser riktigt lovande ut med alla spännande konserter framöver. Du kan läsa mer om varje konsert under rubriken Program 2015-2016. Vi hoppas att fler hittar till Dalarnas museum på de speciella tisdag-kvällarna då välklingande musik fyller foajén. Vi har den första redan nu den 15 september och då kommer den välrenommerade ensemblen Uppsala Kammarsolister hit och spelar fugor så det ryker om strängarna! Vi ses då och passa på att köpa ett biljett-häfte så blir du automatiskt medlem och är med i vår utlottning! Välkommen till oss på årsmöte - om du blir medlem.

  

2015-06-16

Den 12 maj hade vi spelårets sista konsert. Det är en tradition nu att elever på Musikkonservatoriet i Falun presenterar alldeles rykande färsk musik, komponerad av elever vid tonsättarskolan på Gotland. I år var det musik skriven för ensembler bestående mest av violin, cello och flöjt men även ett par stycken där rösten och texten fick ta plats. Slagverksinstrumentet marimba var också med i ett av styckena. Eleverna vid Musikkonservatoriet höll hög klass på sina framföranden och fyllde även kompositionerna med personliga uttryck. Per Helders, lärare i kammarmusik, berättade för publiken om hur processen i samarbetet mellan Musikonservatoriet och tonsättarskolan fortlöper under ett knappt läsår. Samarbetsprojektet har några år på nacken nu och formen för det har fallit på plats.

SPELRUM tar nu sommaruppehåll och återkommer den 15 september med första konserten för säsongen 2015-2016. Då får vi möta en rutinerad ensemble nämligen Uppsala Kammarsolister med Nils Erik Sparf i spetsen. Det kommer att bli en bra blandning även detta år med gitarrduo, accordeon, harpa och klarinett med mera. Vi ses!

 

2015-03-29

ReCorda är en lite ovanlig kvartett med en bred repertoar. De delar även upp sig och presenterar blockflöjt som solo-instrument och stråktrio för sig. På programmet stod bland annat två kvartetter av Mozart i D-dur och A-dur ursprungligen komponerade för stråkkvartett. Medlemmarna Kristine West - blockflöjter, Joel Nyman - violin, Nina Söderberg - viola, Frida Bromander - cello har alla fyra studerat vid Musikkonservatoriet i Falun och avslutade sina studier där för inte så många år sedan. De visar prov på ett fint samspel och en musikalisk mognad. Speciellt roligt är det att de även presenterar folkmusik från Dalarna i arrangemang av Heino Hallek. En studiekamrat från Musikkonservatoriet har komponerat ett verk för just ReCorda "Silenzio for strings and recorder". Stycket blev klart så sent som 2014 och innehåller en hel del specialeffekter såsom flageoletter och glissandi, mystiska klanger, små intervall i uppåtgående och nedåtgående rörelser. Kristine använder tre olika flöjter vilken bidrar till att förändra klangbilden men även karaktären på de olika satserna.

Nästa konsert blir med årets elever vid Musikkonservatoriet och det har blivit mer eller mindre en tradition att de redovisar resultatet av skolans samarbete med Tonsättarskolan på Gotland och uruppför några av de nyskrivna styckena. Tisdag 12 maj kl 19.00 är det alltså dags och då är det fri entré. Välkomna!

 

2015-03-14

Nu har våren snart börjat göra sitt intåg och vi kan blicka tillbaka på en lyckad konsert i samarbete med "Culture of Dalarna" då sångerskan och harpisten Margareta Bengtson besökte oss! Det var en mycket stämningsfull konsert. Margareta bjöd på sig själv, på egna arrangemang och på stor variation i programmet. Publiken fick också vara med när det kom till de improvisatoriska inslagen! Många kom för att höra Margaretas underbara sångröst. Hon svävar liksom gränslöst upp i atmosfäriska höjder och att samtidigt på ett okomplicerat sätt ackompanjera sig själv på harpa gjorde upplevelsen av tyngdlöshet ännu starkare!

Nästa konsert den 24 mars kommer att bli något helt annat. Både nytt och gammalt i virituos spelglädje bjuder kvartetten ReCorda på musik för stråkinstrument och blockflöjt.

 

2014-12-06

Stråkkvartetten Cikada program "Towards the Island" erbjöd lite annorlunda toner och det verkade gå hem hos publiken. De placerade sig i var sitt hörn av lokalen på ett par av styckena. Musiken förflyttade sig mellan de olika instrumenten små steg i taget. Programmets idé om att ön kan vara en förutsättning för kommunikation kan vara en liknelse som gäller för konsertlokalen, musiker och publik i kommunikation! Fyra mycket skickliga och samspelta musiker där en fjärdedel Karin Hellqvist har rötter från Dalarna. Musikkonservatoriet hade anlitat Karin för en workshop dagen innan och några av eleverna kom även på konserten. 

Nu tar SPELRUM jul-ledigt och vi återkommmer i februari, närmare bestämt den 24:e mitt under skid-VM. Då gästar oss en av landets mest fascinerande röster; Margareta Bengtsson och hon har även en harpa med sig! Välkomna då!

Under tiden finns Kammarmusiknytt att läsa:http://www.kammarmusikforbundet.se/word/wp-content/uploads/2014/12/KMN4-2014.pdf

 

2014-11-04

Romansafton! Bara ordet får oss kammarmusikvänner att rysa av tillfredställelse! Daniel Beskow och Josefine Andersson bjöd oss på ett mycket njutbart program med romanser av de nordiska mästarna. Josefine presenterade sångerna på ett avspänt och personligt sätt och hon sjöng med stor inlevelse. Sångtexterna var fulla av känslor och de kom verkligen fram! Daniels pianospel var tekniskt och i sångerna även flexibelt. Jag själv hade fullt sjå att vända blad i de bitvis snabba styckena! Nästa konsert blir den 25 november då vi får celebert besök från vårt grannand i väster.

 

2014-10-12

Spelåret har börjat och vi har haft vår första konsert för säsongen och traditionsenligt även vårt årsmöte efter konserten. Vi kan meddela att styrelsen är densamma som föregående år och vi ämnar fortsätta vårt arbete med att sprida kvalitativt bra kammarmusik till Falu-bor och andra intresserade. Där är du som besökare väldigt viktig! Vi uppmanar till muntlig spridning av våra konserter och att ta med någon mer än dig själv vid nästa konsertbesök!

I september gästade oss Gothenburg Winds, en ung blåskvintett som bjöd på en konsert med klassiska verk för en klassisk ensembleform. Programmet innehöll förutom Carl Nilesens vackra fyra satser långa kvintett, även spännande verk av Samuel Barber och Luciano Berio. Vi vill passa på att tacka Gothenburg Winds för att de kunde med kort varsel erbjuda en "öppen repetition" för några musikstuderande. Blåseleverna från Musikkonservatoriet fick på nära håll studera det subtila samspelet mellan musikerna och höra om olika sätt att tackla akustiska såväl som musikaliska förutsättningar.

Snart är det dags för ännu en klassisk ensembleform som även kan betecknas som en egen musikform; romansafton. Då gästas Spelrum av pianisten Daniel Beskow och mezzosopranen Josefine Andersson.

 

2014-09-11

Nu ska alla medlemmar ha fått ett e-mail med inbjudan till höstens första konsert och till årsmötet. Har du inte fått något? Hör av dig i så fall till info@spelrum.se så kan vi rätta till adresslistan för utskick!

 

2014-05-28

Sista konserten för i år har klingat ut och Musikkonservatoriets elever har uruppfört verk av eleverna vid Gotlands tonsättarskola både här i Falun hos oss och på Gotland, på festivalen "Ljudvågor". De 6 stycket som Spelrums publik fick ta del av var det riktigt hög klass på. En del ganska traditionellt skrivna och andra med en del annorlunda effekter som att blåsa i ljud-hålen på stråkinstrumenten till exempel! Mycket effektfullt! 

Nästa spelår börjar den 23 september med en ung blåskvintett från Göteborg "Gothenburg Winds". Det ska bli väldigt spännande att få höra dem. Kommande år bjuder på ett blandat program med hög kvalité som har blivit Spelrums "varumärke". Vi kommer till och med ha en konsert under VM-veckan som vi hoppas kan locka stor publik! Jag säger inget mer...

Spelrum önskar alla en riktigt skön sommar och på återhörande i höst!

 

2014-04-28

Det är nästan så att vi inte riktigt har hämtat oss än från Henrik Bergs fantastiska piano-afton! Det är över en månad sedan men man lever länge på sådana musikupplevelser. Den sista konserten detta spelår närmar sig med stormsteg och snart är det dags att för oss i programrådet att presentera ett nytt spelår och jag kan lova att det blir minst lika bra som det innevarande! Men först måste du komma till Dalarnas museum den 13 maj och lyssna på Musikkonservatoriet spelglada elever, då de uruppför verk av skrivglada kompositionselever! Ta gärna med någon som inte har varit på Spelrums konserter förut, någon som är värd en speciell upplevelse ;-)

 

2014-02-24

Tiden går fort när man har så fantastiska konserter! Nu är det bara två konserter kvar detta jubileumsår - den 25 mars gästar oss pianisten Henrik Berg och den 13 maj är det dags för Musikkonservatoriet att uruppföra nyskriven musik. Ni som var och lyssnade den 11 februari fick njuta av den mest "softa" konserten hittills med slagverksduon SweDan Combo. Vackra klanger med vibrafon och crutales blandat med mjuka klubbor i mjuka händer på marimbans trä. Vackert och njutbart!

 

2014-01-07

Jubileumsåret fortsätter även 2014 och vi har ytterligare tre konserter av högkvalité att erbjuda. Den 11 februari är det alltså slagverksduon SweDan Combo som står på programmet. Det är en ung och ambitiös duo som bjuder på intressanta musikupplevelser, det kan vi lova!

Vi uppmanar våra medlemmar att bjuda med någon som inte har besökt Spelrum förut. Vi vill att fler ska få chansen att upptäcka fantastiska och spännande musikupplevelser.

 

2013-12-16

Den 3 december hade vi vår överraskningskonsert / jubileumskonsert på Dalarnas Museum. Det var EKK som "stod för fiolerna" men utan fioler! Tomas Agnas - klarinett, Gabriel Litsgård - fagott, Anita Agnas - piano och ackordeon och Johan Strindberg - kontrabas serverade ett smårgåsbord av godbitar alltfrån Mendelsohn till blippande i telefonen. Dessutom blandades musiken med filosofiska texter framförda med lugn övertygelse av Gabriel Litsgård. De bjöd in ytterliga fyra musiker till sista stycket. En mycket uppskattad och underhållande konsert!

Enligt vår kassör och tillika medlemsansvarige David Cluer så har medlemsantalet i SPELRUM ökat denna höst med femhundra procent!! Vi hoppas att det fortsätter att öka och att vi kommer få boka Kristinehallen vid nästa årsmöte! Det kan ha att göra med vår kampanj den här jubileumshösten med gratis medlemsskap vid köp av konsertbiljett :-)

Programrådet jobbar på med kommande spelår 2014-2015 och vi kan lova att det även kommande säsong bjuds på kvalitativ kammarmusik. Vi hoppas kunna fortsätta det goda samarbetet med Musikkonservatoriet och Dalarnas Museum. Vi vill uppmana alla att ta med en extra gäst på nästa konsert! Tänk om vi hade över 100 i publiken på varje konsert redan nu i vår! Den 11 februari är det dags, då kommer SweDanCombo, en mycket spännande slagverksduo. Läs mer under fliken program. 

Till dess GOD JUL och Gott Nytt År önskar vi i SPELRUM!

 

2013-12-13

Samarbetet mellan Musikkonservatoriet Falun och Gotlands Tonsättarskola, Visby.

 År 2002 genomfördes det första samarbetsprojektet mellan Musikkonservatoriet Falun och Gotlands Tonsättarskola.Fortfarande efter elva år är det ett bärande projekt i båda skolornas utbildningar.

 Rent konkret består projektet av två stycken workshops.

 Workshop nummer ett äger rum i slutet av november. Då kommer de tio till tolv tonsättarelever som går sitt första år på Gotland Tonsättarskola till Musikkonservatoriet för att arbeta tillsammans med musikerstuderande och instrumentallärare i två dagar.

 Det är inte fråga om en fullständig instudering, utan snarare ett arbete som syftar till att klangligt ge tonsättareleverna en genuin uppfattning om deras idéer. Man avsätter en timme till varje stycke, och tid ges också till diskussion av notation och tekniska eller ensemblerelaterade svårigheter. Efter denna workshop återvänder tonsättareleverna till Visby för att arbeta vidare med sina kompositioner utifrån de intryck de fått i Falun.

 Så här långt har arbetet nu hunnit och vi ser med spänning fram emot fortsättningen!

 Workshop nummer två infaller i slutet av februari. Då har tonsättareleverna skickat i stort sett färdiga kompositioner till Falun.

 Efter denna workshop ska tonsättareleverna färdigställa sina kompositioner slutligt, och därefter skicka dem till Falun i april, ungefär en månad innan Ljudvågorfestivalen i mitten av maj.

I april vidtar det verkliga repetitionsarbetet i Falun. När eleverna kommer till Visby är de redo att uruppföra verken.

 Men dessförinnan ges Spelrums konsertbesökare ett unikt tillfälle att få lyssna till ”ur-ur-uppföranden” av flera nyskrivna verk under samma kväll, i en intressant blandning av gammalt och nytt. Missa inte vår konsert den 13 maj 2014 kl. 19.00 på Dalarnas museum.

 ”Den entusiasm och skaparglädje som blottläggs från såväl tonsättarelever som konservatorieelever är unik och har sin alldeles egna livskraft. Att se hur dessa möten mellan unga konstnärer på ett konkret sätt får en konstform som ofta betraktas som abstrakt att växa och förnyas, är verkligen att prata om FRAMTIDENS GRYNING.”

(text: /ngt kortad/Per Helders, ansvarig MKF samt Monika Roboz, Spelrum och MKF)

 

2013-11-29

Läs senaste numret av Kammarmusik-Nytt nr 4, klicka på länken på vår startsida och sedan "Nytt nummer".

 

2013-11-24

Programrådet har börjat kontakta artister inför nästa spelår 2014-2015. Vi hoppas att vi kan sätta ihop ett riktigt bra program med en stor mångfald och hög kvalité! 

Glöm inte överraskningskonserten den 3 december! Vi lovar ett spännande program som inte har någonting med Jul att göra.

 

2013-11-12

Giovanni-kvartetten gästade oss i den mörka november-kvällen och bjöd på sprudlande barock- och renässans-musik av hög klass! Vi passade på att uppmärksamma två av föreningens mest trogna medlemmar; Margit Vestlund och Barbro Spånberg, båda från Enviken. De har varit med sedan starten 1963! De berättade att det har blivit ganska många konsert-besök genom åren och att barock-musik är en av favoriterna.

Nästa konsert blir den 3 december kl 19.00. Då arrangerar SPELRUM en överraskningskonsert! Den står inte med i generalprogrammet och vi avslöjar inte vilka artisterna är, utan det är bara att komma och låta sig överraskas!

 

2013-10-28

Vi kan med glädje konstatera att vårt medlemsantal har ökat markant på senaste tiden! Vår satsning med gratis medlemskap i samband med biljett-köp under hösten har burit frukt. Det finns en sist chans att lösa gratis medlemskap vid nästa konsert den 12 november, då Giovanni-kvartetten besöker Spelrum och Falun. 

 

2013-10-10

Den 22 oktober är det dags för sprakande gitarr-toner! Då gästar oss en världsartist; Carlos Barbosa Lima som tillsammans med Celia Linde framför ett varierat program av hög klass. Vi hoppas att Falu-publiken kommer till Dalarnas museum för att uppleva denna gitarr-frossa!

Vi vill tacka Pyramid-bröd som villigt ställer upp som bröd-sponsor så vi kan skicka med "färdkost" till våra artister! 

Vår trogna publik är värd ett tack och fler överraskningar. Om ni är ett gäng som vill ha lite mer ut av konsert-upplevelsen så kan man höra av sig till oss och boka 20-30 minuters information antingen från den aktuella artisten eller från någon av oss i Spelrums styrelse. Nästa tillfälle blir inför konserten den 12 november med Giovannikvartetten.

 

2013-09-15

Midnattsorkestern fick inleda jubileumsåret 2013/2014 och vi fick en annorlunda men härlig upplevelse. Romantiskt melankoliska texter och vackra melodier med en touch av sommarens kvarlämnade stämningar hade de med sig till oss. Vi lottade ut en av deras CD-skivor till en lycklig besökare!